top of page

det ska slå GNISTOR


Jag blev uppringd av min syster för någon dag sedan. Hon hade lyssnat på ett radioprogram om skrumpnande hjärnor och kom att tänka på mig. Inte så smickrande, tyckte jag, men hon förklarade snabbt – hon ville att jag skulle hålla kurs för henne och hennes kompisar för att motverka en hjärnornas ”förfall”.


I radioprogrammet, berättade hon, pratade de om vikten att våga prova nya saker under hela livet, även när man åldras. För det gamla uttrycket att det inte går att lära gamla hundar sitta, det stämmer inte. Kanske blir man inte bäst eller proffs när man lär nytt på äldre dar, men det behöver heller inte vara syftet. Allt är inte en tävling. Syftet blir istället att hålla hjärnan trimmad och pigg eftersom nya nervbanor och kopplingar skapas när vi lär oss nya saker. Och för att nå avsedd effekt är det viktigt att göra något som utmanar en. Som en bonus ger nya lärdomar förstås fördjupade kunskaper och förståelse, vilket i sin tur kan göra upplevelsen av till exempel konst än häftigare än man upplevt tidigare.


Nu har jag själv också lyssnat på det där radioprogrammet i P1, ”Våga vara nybörjare”. Jag fastnade för det de sa om att vi är alldeles för fixerade av att det vi lär oss ska vara nyttigt och användbart. Det är nämligen inte rätt väg att gå. Våra hjärnor går ju igång på det som vi tycker är roligt och då jäklar slår det gnistor om inlärningen!


En del i den konstnärliga processen är ju att utforska nya sätt, nya metoder, nya tekniker och nya idéer.

Att våga vara nybörjare och utsätta sig för situationer och aktiviteter som man inte behärskar till fullo, är alltså rena rama hälsoarbetet. Jag tänker att när man ägnar sig åt någon form av konstnärlig verksamhet, då utsätter man sig för nya saker lite nu och då. För en viktig del i den konstnärliga processen är ju att utforska nya sätt, nya metoder, nya tekniker och nya idéer. Hela tiden. Men det är klart. Det kan vara lätt att rulla på i gamla hjulspår och bara fortsätta göra det som man redan känner till. Risken med det är dock att man till slut tappar lusten för att skapa. Och den risken vill man ju inte ta!
Om bilden

”Cold Outside” tror jag att jag döper den här bilden till. När den var klar kom jag att tänka på en låt av Laurie Andersson låt som har textraden ”it's cold outside, don't forget your mittens”. Bilden gjorde jag under sommarkursen jag höll på Gotland i slutet av augusti och den är gjord i blandteknik, med collage, akrylfärg och lite pennor.


Det orangea fältet du ser vid horisontens vänstra sida, det är samma färg som solnedgångarna hade där i vackra Gnisvärd. Det roliga är att jag upptäckte det i efterhand, för den där intensiva färgen som jag betraktade varje kväll smög sig in i min bild utan att det var planerat.
Commentaires


senaste inlägg

arkiv   

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest Social Icon
bottom of page