top of page

dikta ihop en bok


Hittills har det här året varit så spännande, fullspäckat, stressigt och faktiskt rätt galet. Ett tag trodde jag att jag hade tagit mig vatten över huvudet när jag började få känningar i kroppen som var helt klart stressrelaterade, men som tur var har de gått över, och nu njuter jag i fulla drag. För allt det som har hänt under året har ju egentligen varit positivt, det är snarare tillgången på tid (och pengar) som gett lite för mycket puls.


En egen konstform

En av de roliga grejer jag ägnar mig åt den här vårterminen är en kurs på Valand, konsthögskolan i Göteborg. För jag har länge velat grotta ned mig i det här med att berätta i text och bild, och den här kursen, som heter Bild och berättande, ger mig förhoppningsvis lite mer kött på benen så att jag kommer igång på riktigt någon gång. Och det är som en helt egen konstform att kombinera text och bild. Ett solklart exempel på när ett plus ett blir tre. Jag hoppas snart kunna ha ett helt verk att visa upp, men den lilla filmen jag illustrerar det här inläget med är resultatet av en övning vi gjort under kursen – att göra en leporello.


Poängen med poesi

En leporello är en dragspelsbok som man lätt kan vika till själv. Ett jätteroligt format att jobba i om du är sugen på att testa. Min lilla leporello har ingen text, utan här hoppas jag att bilderna själva kan berätta, men det går så klart att infoga text också. Och text – hur underbart är inte det att experimentera med! Jag känner att jag försiktigt börjar närma mig poesin i språket igen, i de kluriga, finurliga orden. Den känslan har varit borttappad alldeles för länge och nu fattar jag inte hur jag kunde glömma bort det. Att skapa bilder med ord ger samma tillfredställelse, och är lika frustrerande, som att jobba med ”bildbilder”. Med så skön känsla i hela kroppen, inifrån och ut, när man lyckas snickra en strof som bara sitter precis där den ska.


Snart blir det kurs också, redan nästa vecka faktiskt, då jag har en helgkurs i ateljén i Svartvik. Och så kul att båda kursdagarna är fullbokade – det verkar finnas ett rejält sug och ett kli i fingrarna nu! Detsamma gäller kursen på Gotland i slutet av sommaren, den är snudd på fullbokad, så roligt.


Kommentare


senaste inlägg

arkiv   

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest Social Icon
bottom of page