top of page

Dream On SLEEPY Head

Varje morgon ”försover” jag mig. Både jag och min sambo snarkar som klubbade sälar nästan hela förmiddagarna. Tack och lov har vi fortfarande semester, så det är förstås ingen större katastrof. Men ändå. Man får liksom alltid lite dåligt samvete när man så att säga sover bort dagen, istället för att kliva upp göra nytta. Dona och fixa och ligga i. Därför är det extra skönt att starta dagen med att läsa ett kapitel ur boken Sömngåtan av Matthew Walker. I den redogör författaren för alla fantastiska egenskaper som sömnen har. Svenska dagbladet publicerar just nu ett avsnitt ur den varje dag och det är såå upplysande läsning.

Till exempel får man lära sig att för lite sömn ökar lusten att småäta, eftersom mindre än sex timmars sömn per natt gör kroppen sämre på att absorbera upp glukos, vilket, förutom småätarsuget med påföljande viktökning, också kan leda till typ 2-diabetes. En annan grej med att sova för lite under sitt vuxna liv är att risken för att utveckla såväl alzheimers som cancer ökar. Att sova ordentligt och tillräckligt mycket är alltså livsviktigt. Men inte nog med det. Det påverkar också vår emotionella intelligens och kreativitet i allra högsta grad. Och det, go vänner, är ju själva grundpelarna för skapande och utveckling.

Faktum är att det är just sömnen, och drömmarna, tillsammans med språket och bruket av verktyg, som ligger bakom människans otroligt snabba evolution, jämfört med andra arter. Sömnen integrerar och förstärker ny kunskap och släpper lös vår associationsförmåga vilket leder till nya kreativa insikter och lösningar. Så jag kan nog sova länge med gott samvete. Dessutom så är det ju så otroligt spännande att drömma. Och helt säkert så inspirerar drömmarna oss i vårt bildskapande, även om vi inte alltid är direkt medvetna om det.

Boktips alltså – Sömngåtan av Matthew Walker, professor i neurovetenskap och psykologi. Ordfront förlag.

(Bilden ovan gjorde jag i samband med den här bilden, efter att ha vaknat upp ur en rätt jobbig dröm. Jag kallar den Moon Lost – The Hunt).

senaste inlägg

arkiv   

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest Social Icon
bottom of page