top of page

Mend it with GOLD


Vad gör man med alla halvfärdiga, ”misslyckade” bildprojekt som ligger och dräller? De som man liksom inte inte känner att man kommer någon vart med, eller som man helt enkelt tappat intresset för. Jag har oändliga mängder med sådana övergivna bilder hemma, och häromdagen gick jag och suckade över dem medan jag botaniserade i kaoset i min så kallade ateljé. (Vilken egentligen knappast kan kallas för en ateljé för jag får inte plats där själv – högarna av papper, kasserade bilder och konstnärsmaterial fyller varje centimeter). Det var då jag kom på det. Två olika tankar råkade mötas i mitt huvud och befruktade varandra. Den ena var inspirerad av konstnären Jill Riccis vackra guldmönstrade bilder som jag precis hade suttit och beundrat. Den andra tanken kretsade kring den japanska konstformen Kintsugi, som går ut på att laga trasiga keramikkärl med guld. Resultatet av lagningen blir känsliga och spännande föremål som hyllar det trasiga och ”misslyckade” och lyfter det till helt nya dimensioner. Ja, nu förstår du kanske vad som hände. Så fort de båda tanketrådarna tvinnats ihop så greppade jag en av mina kasserade bilder och satte igång och ”lagade” den med guld à la Ricci. Resultatet ser ni här ovan (även om bilden blev suddig – jag är hopplös på att fota!) Med andra ord – kasta aldrig bort en bild som du har ledsnat på – den är en portal till något annat. För ofta är det de misslyckade bilderna som leder till något nytt genom den transformation de tvingar fram. (Bilden ovan är förresten inte klar än. Jag lägger ut den på nytt i galleriet när den är färdig.)

senaste inlägg

arkiv   

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest Social Icon
bottom of page