top of page

komma igång

Art journaling handlar egentligen om att ha roligt med färg och form och komma i kontakt med sin glädje och sin kreativitet. 

En art journal är en slags dagbok där man använder sig inte bara av text utan även av, eller till och med enbart, bild. Vanligtvis brukar de som ägnar sig åt det här kreativa uttrycket använda sig av en metod som kallas mixed media. Och det är precis vad det låter som –  en salig blandning av olika material och tekniker. 

 

Det som behövs för att sätta igång är alltså en bok att måla i, eller lösa blad för den delen, vill man samla dem i en bokform går det ju alltid att göra i efterhand. Ett tips är att använda blad som inte är alltför tunna – då håller de inte för den ganska brutala behandling som mixed media-tekniken innebär.

 

För att göra sidorna mer slitstarka och tåliga är det bra att grunda med gesso, en primer som går att köpa i alla konstnärsbutiker. Gesso funkar också bra för att måla över ”misstag” och för att blanda med annan färg och använda till olika effekter.

 

Sedan är det bara att sätta igång. En bra metod för att kunna släppa loss är att bara börja med bakgrunden. Måla/kladda/dutta/skvätt färg lite hur som helst på papperet utan att tänka och låt sedan ett motiv växa fram ur det.

 

.

bottom of page