top of page

hindret är en ILLUSION


En gång för många år sedan var jag på en föreläsning med den mentala coachen Olof Röhlander. En av övningarna vi fick göra vara att två och två turas om att klyva en blyertspenna med bara ett ”karateslag” av pekfingret. Kanske känner du igen den övningen? Hur som helst – jag kom att tänka på den häromdagen när jag satt och funderade på hinder och fallgropar i allmänhet, och kanske på den kreativa blockeringen i synnerhet. För det är så otroligt irriterande när man känner att man liksom sitter fast och inte kommer igång. Det som hindrar en då är ju ofta en rädsla för att misslyckas redan innan man ens försökt. Hur knäppt låter inte det när man sätter ord på det! Och varför skulle det vara så farligt att misslyckas – det är ju bara en bild! Och det är ju bara att börja om!


Det Olof Röhlander lärde ut med sin finurliga pennövning, var att om man fokuserade på hindret, det vill säga blyertspennan, så var det helt, jag menar HELT omöjligt att klyva den med pekfingret. Det var totalstopp. Däremot, om man fokuserade på målet, det vill säga att pennan redan var kluven, att fingret redan var ”på andra sidan”, då kunde man klyva den där pennan utan problem, utan att det ens gjorde ont i fingret! Visst är det fantastiskt vad vi kan åstadkomma med bara vår tanke, vår mentala förmåga. Och tvärtom, visst är det sorgligt vad vi kan hindra oss själva från med bara vår tanke.


Om jag ska översätta det till bildskapande så handlar det för mig om att ”hindret”, den mentala spärren, börjar redan innan jag har tagit fram materialet. Och jag tror att det är likadant för de flesta andra. Prestationsångesten slår till eftersom det negativa självpratet smyger igång utan att man ens märker det (det här blir svårt, jag vet inte hur jag ska börja, jag känner mig inte inspirerad etc). Och då är det ju liksom kört. Som tur är finns det trix för att komma förbi det.


Med det sagt så vill jag uppmuntra dig till att hänga med på kursen den 18 april då vi ska göra en porträttövning med kraftdjur. Det finns platser kvar. Och kanske visar det sig att ditt kraftdjur för tillfället är något till synes så obetydligt som en gräshoppa. Men även en liten insekt rymmer mycket kraft. Enligt Solögas bok Djurens språk så betyder gräshoppa att vi ska låta oss fyllas med HOPP ( så klart 😂) för då kan inget besegra oss! Och med en stor portion hopp så tar man ju sig över det där hindret galant!


Mer om kursen

Självporträtt/porträtt med ditt kraftdjur. Du behöver inte veta vilket/vilka dina kraftdjur är, eller ens veta VAD det är – vi hittar ett sådant med en lekfull övning. Ett kraftdjur kan beskrivas som ett djur vars naturliga egenskaper är bra för dig att inspireras och hämta kraft av, och du kan bestämma själv vilket djurs instinkter som du känner dig dragen till/behöver mer av.


Tid: 18 april (annandag påsk) I min ateljé i Svartvik, Sundsvall. Kl 10-16. Material och fika ingår.


Pris: 1260 kr, varav anmälningsavgift 500 kr.


Anmäl dig till victoria.engholm@gmail.com, ange ditt namn och datum på kursen.


RED ALERT! Precis när jag har skriv klart det här inlägget så kollar jag min mejl och får nedanstående budskap från Eileen Caddy's weekly guidance, är inte det synkronicitet, så säg:


”Do not let your footsteps falter when things seem to be difficult. Keep your eye fixed on the ultimate goal and lift up your heart in deep, deep love and gratitude for all that is happening to you. Realise that every weakness that is overcome gives you greater strength and enables you to take that next step in greater confidence and faith. See yourselves advancing upward all the time. Never allow even a glimmer of defeat into your thinking, simply claim that you CAN and you will.”


Comments


senaste inlägg

arkiv   

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest Social Icon
bottom of page