top of page

Ditt EGET symbolspråk


Egentligen är jag inte speciellt förstjust i snö, kyla och vinter, men jag försöker träna på att gilla läget. Jag har dessutom börjat inse att en anledning till att jag aldrig har gillat vintern är att jag ständigt går omkring och fryser. Det finns ju så mycket annat än vinterkläder att lägga slantarna på, som konstnärsmaterial och...konstnärsmaterial.


Nu har jag i alla fall fått nog av att frysa, så jag har köpt både ett rejält underställ och täckbyxor och dunjacka. Men – det måste jag naturligtvis väga upp med att investera i lite konstnärmaterial också. Hur skulle det annars se ut? Så nu går jag omkring och väntar, och har gjort den senaste månaden, på leverans av ett screentryckskit. Tyvärr sätter kylan käppar i hjulet, de kemiska substanserna tål inte kyla så kitet kan tydligen inte skickas förrän det blir varmt. Jag säger då det. Sommar. Värme. Det är grejer det.


Hursomhelst så blev det en slags vinterbild sist jag var i ateljén. Som jag ser det blev det en slags besvärjelse, för visst är snön (jo, visst är det väl snö ;) på bilden på väg att smälta? Så, vad besvärjer du i dina bilder? Hur ser du att din sinnestämning, dina önskningar eller kanske dina frustrationer kommer till uttryck? Dagsformen brukar smyga sig in i bilden utan att man är medveten om det, till exempel kan den visa sig i färgval, linjer, komposition, former eller mer eller mindre tydliga symboler. .


Som utbildad bildtolkare har tränat mig en del att tolka symbolerna i vår bilder, men de är först och sist alltid personliga förtsås. Även om många symboler är arketypiska, det vill säga att vi delar de genom en slags kollektiv överensskommelse, så har vi också alla vårt alldeles egna symbolexikon. De symbolerna har vi laddat med våra egna personliga erfarenheter. Visst är det spännande?


Till sist vill jag puffa för webbkursen Svartvita djur, som även under hela februari kommer att kosta endast 149 kr som ett introduktionserbjudande. Därefter blir priset det dubbla. Du har tillgång till kursmaterialet hela året ut.

Comments


senaste inlägg

arkiv   

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest Social Icon
bottom of page