top of page

Konsten att ta BESLUT


Jag befinner min för tillfället i ett tillstånd av kreativ förvirring. Det vill säga att idéerna ploppar upp och trängs om utrymmet men eftersom alla har lika stor, eller lika liten, dragningskraft blir jag som en snurrande kompass som inte kan ta ut riktningen. Det här kan gör att jag får lite lätt panik, men samtidigt tänker jag att det är väl kanske en fas som snart går över och kanske leder till något konkret. Ett beslut, i bästa fall.

Ett slags självporträtt I väntan på att mitt inre ska sorteras så tänkte jag damma av en gammal goding, fabeldjuret. Det här är en av mina mest populära övningar, och det är ju inte så konstigt. Den blir ju rätt kul med kombinationen människa och djur. Just den här donnan på bilden är ett slags självporträtt, inser jag nu. Det är min kropp jag har använt till collaget och åsnehuvudet återspeglar ju med skarp symbolik var jag just nu befinner mig - som en åsna mellan hötappar.

Åsne-självporträttet gjorde jag för några veckor sedan då jag hade en privatkurs med en kvinna som kom nedresande från ett nordligare Norrland. Under en hel helg skapade vi tillsammans i min ateljé. Det var verkligen en ynnest att få tillbringa så mycket tid i lugn och ro tillsammans med en enda deltagare. Hon hade valt att gå en privatkurs eftersom det här med att komma igång var en känslig process som hon ville ge extra omvårdnad. Kanske känner du också igen dig i det, jag gör det definitivt. När jag ska måla vill jag helst vara ensam så att jag inte störs eller splittras i mitt fokus. Det kan ofta vara bekvämare att testa vingarna när man är själv.

”Kursen blev en språngbräda” En annan kvinna som jag också kopplar ihop med mina fabeldjur är KBT-terapeuten Ulrika Söderlund, som bor och verkar här i Sundsvall. Hon har gått några kurser hos mig, bland annat i Frankrike, och just den här övningen fångade in henne rejält. Sedan dess har hon börjat skapa i parti och minut, och ofta blir det sådana här fabeldjur. – Fabeldjurskursen blev språngbrädan för min egen kreativitet. Jag är så glad och tacksam att jag en dag gick den där kursen, som snabbt följdes av fler. Att skapa fabeldjur är mindfullness för själen, säger hon.

Ulrika berättar att hon brukar fotografera olika djur, ofta hundar, och använda de bilderna till sina fabeldjur.

– Inspirationen börjar redan där, när jag söker ett speciellt uttryck hos djuret. Sedan växer fabeldjuret sakta fram. Från början hade jag inte en tanke på att någon skulle vilja köpa det, men en kompis tyckte det var coolt och föreslog att jag skulle trycka upp dem, så då gjorde jag det. Jag har redan varit med på två utställningar och i andra sammanhang och fått sälja en del. Jag har också tryckt upp en del kläder med motiv på, säger hon.

Så, vem vet var det slutar när man väl sätter igång. Ibland handlar det ”bara" om att ta ett beslut.

senaste inlägg

arkiv   

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest Social Icon
bottom of page