top of page

FAILURE is feedback

Det är lätt att bli förförd av allt spännande material som finns där ute i konstnärsbutikerna. Och det är lätt att tro att bara jag har alla dessa olika varianter av färger, kritor, pennor och vad det nu kan vara, då kommer jag att kunna skapa. Och så lägger du en hel liten förmögen på material, och inte minst, lägger ned en massa tid på att leta och shoppa material, tid som du skulle kunna lägga ned på att faktiskt skapa istället. Känner du igen dig? Jag gör det definitivt :) Fast jag har nu börjat hålla i mig, för jag har insett att allt det där materialet faktiskt kan stjälpa lika mycket som det ibland kan hjälpa. För det skapandet egentligen handlar om är ju att våga. Och att experimentera. Våga vara sann. Våga vara ful, göra fult. Att ocensurerat släppa ut det som finns inuti. Och då kan det räcka med de enklaste verktyg, som en bit papper, en kolkrita, lite färg.

Det som däremot kan hjälpa dig att komma igång, för det är ofta i det där första steget som de flesta stöter på patrull, är att rada upp flera papper och utan att tänka, lite som automatisk skrift, fast här blir det automatisk bild, med en kolbild, blyertspenna eller vad man nu föredrar, och bara låta handen dansa över de vita arken. Det kan också hjälpa att stå upp så att hela kroppen får vara med i dansen, kanske sätta upp dem på väggen. Och att inte favorisera någon av de här bilderna, eller försöka göra en ”fin” bild utan se dem som ett utforskande av det inre. Vad kommer upp? Antagligen en massa abstrakta linjer och former till att börja med. Spännande linjer och former som du kan jobba vidare med genom att känna in, fånga upp, utveckla och kanske hitta partier att spinna vidare på och framhäva.

För i slutändan är det inte de ”fina” bilderna som ger oss störst tillfredställelse, utan de bilder där vi har varit sanna mot oss själva, där vårt eget personliga uttryck har fått komma ut utan att anpassas till någon förutfattad mening om vad som är fint och fult. Det handlar om att släppa föreställningen om vad andra ska tycka. För skapandet måste utgå från dig själv. Och för att nå dit måste vi våga experimentera och släppa ut. Och det är klart att vi inte kommer att bli nöjd med alla bilder, det är helt omöjligt. Men det går alltid att jobba vidare på en bild, tills det liksom känns rätt i magen. Och de tidigare ”misstagen”, som egentligen inte är misstag, utan snarare kan ses som vägvisare, är de som leder processen och bilden framåt. Failure is Feedback!

På de båda kommande kurserna The Inner Circle och Alla dina jag kommer vi att dyka ned i den här metoden för att skapa bilder. Det finns fortfarande platser kvar!

Bilden ovan, ”Early Morning Fall” är resultatet av en sådan process. Den innehåller många varianter under den slutliga bilden, ansiktet har till och med helt förflyttat sig. Materialet jag har använt är tidningspapper, kol, gesso och akrylfärg.

senaste inlägg

arkiv   

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest Social Icon
bottom of page