top of page

Flyg som en FLADDERMUS


Det är inte så lätt att ha balans på tillvaron. Varken i det lilla eller det stora. Ta bara min lunchlåda igår. I den hade jag proppat ned en massa godsaker som jag hittade i grönsaksbuffén, som krämig potatissallad, ärtgrön guacamole och nån annan röra som jag inte vet vad det var. Jag gillar nämligen röror. Mycket. Ändå blev den där lunchlådan ganska oätlig, för enbart röror blir liksom inte så bra ihop. Det blir bara en geggig gröt med en enformig och tråkig konsistens.

Ungefär på samma sätt är det när man ska göra en bild. Lassar du på färger som du älskar och strösslar med en massa motiv du gillar så blir det ganska säkert en salig röra av alltihop. Eller pannkaka, om jag ska fortsätta matliknelsen. För i konst liksom i matlagning handlar mycket om balans, både i färg och komposition. Det blir behagligare för sinnena då.

Det här vet jag är ett vanligt misstag i bildskapandet, för vid varje kurs jag har haft hittills så dyker det problemet upp förr eller senare. Det är ju liksom bara så svårt att låta bli att vräka på med sådant man gillar. Resultatet blir en våldsam konkurrens om uppmärksamhet på bildytan, färger slåss mot varandra och motiven ropar alla lika högt. Så mitt tips är, välj ut ETT huvudmotiv till att börja med, och håll en sammanhållen färgpalett. Sedan kan du lägga till en av dina favvofärger som en accent i bilden, då lovar jag att den kommer mer till sin rätt. Och har du flera motiv du vill jobba med – varför inte göra flera bilder i stället för att de ska slåss om utrymmet på en och samma bild. Enkelt va! :D

Var lite som en fladdermus, närma dig oförskräckt varje möjlighet, men var heller inte rädd för att vika undan, välja bort och testa på nytt. För de må vara vingliga och fladdriga, men dålig balans har de inte, fladdermössen. Det är bara det att de är särdeles närsynta i sin ekolodshörsel så de behöver komma rätt nära inpå de olika föremålen innan de uppfattar att de riskerar att braka rätt in i väggen, trädet eller vad det nu kan vara som står i vägen. Men i sista minuten rätar de upp sig, lite som min bildprocess, och ganska många andras tror jag, brukar se ut :)

Den gångna helgen hade jag en kurs i Stockholm. Superkul, som vanligt! Om du vill se vad vi gjorde hittar du bilder i kursgalleriet, de är de bilder som ligger högst upp i galleriet som är senast tillagda. Och Imorgon blir det kurs på Ikea. Alla som ville vara med fick tyvärr inte plats, så kanhända blir det ännu ett tillfälle framöver. Vi får hoppas :)

(PS. Glöm inte tagga dina bilder med #artjournalsweden när du lägger ut dem på Instagram ;)

senaste inlägg

arkiv   

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest Social Icon
bottom of page