top of page

6 tips på snygga STÖLDER


Det landade ett brev i brevlådan i dag. I det låg ett gäng gamla fotografier som jag köpt på Tradera. Varför? Jo, för att ha några alternativ att jobba med i mina collage, om jag nu vill ha med bilder som syns i sin helhet, och det vill man ju ibland. Vanligtvis brukar jag ju riva sönder och måla på de bilder jag använder ur tidningar, men nån gång emellanåt så vill jag göra något helt annat. Och då kan det här med bilders upphovsrätt ställa till det. Kanske inte om du bara gör bilder så att säga till husbehov, men om du visar upp den för publik, som här på en blogg, då gäller det att veta vilka bilder som du får och inte får använda. Så att ingen blir sur. Och kräver ersättning. Det vore ju lite jobbigt.

Men det här med bilders upphovsrätt är inte helt enkelt att förstå sig på, eftersom det kan skilja så mycket från fall till fall. Det sa i alla fall en specialist på upphovsrätt som jag frågade till mig. Det finns visserligen några tumregler, som att om du bara använder tillräckligt gamla bilder är det helt okej. Det är kanske en av anledningarna till att så många som gör collage använder sig av vintagebilder. Annars måste du försäkra dig om att bilden togs för minst 50 år sedan.

Är bilden däremot unik på något sätt, till exempel konstnärlig, infaller något som kallas verkshöjd och då måste man vänta till 70 år efter att personen som tog fotot dog. Det kan ju kännas lite segt. Så det är alltså inte helt lätt.

Som tur är finns det sätt att komma undan allt det där, och stjäla bilder på ett rumsrent sätt. Här nedan ser du några tips, som jag hoppas kan hjälpa dig att ”stjäla som en konstnär”. (Som för övrigt är titeln på en bok av Austin Kleon, ”Steal like an artist” vars lista över bra och dåliga stölder du också hittar här intill :)

#1 På nätet finns flera olika sajter som erbjuder royaltyfria bilder helt gratis

– googla och finn.

#2 Ta egna bilder och skriv ut på vanligt A4-kopieringspapper.

#3 Köp loss bilder från bildbyråer (om du har pengar som du inte vet var du ska göra av)

#4 Manipulera bilderna tillräckligt mycket så att de inte liknar sin originalversion, till exempel klipp sönder och måla på dem eller använd bara fragment av en bild.

#5 Använd riiiktigt gamla bilder (är bilden tagen i USA tror jag dock att upphovsskyddet är några år kortare, men kolla upp det för säkerhets skull)

#6 Eller gör som jag har gjort på bilden här ovan - använd bilden bara som en referens och rita av den på fri hand – då får du en tecknad bild som du samtidigt sätter din personliga prägel på, samtidigt som du får guidning av förlagan. Bilden hittade jag i en manusbok för den spanska filmen Pans labyrint (nedan).

(Obs! Glöm inte hashtagga dina bilder #artjournalsweden om du lägger ut dem på Instagram. Vore ju kul att få lite snurr på den hashtaggen så man ser hur artjournalingvågen ser ut runt om i landet :)

senaste inlägg

arkiv   

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest Social Icon
bottom of page