Från DRÖM till bild


Hur kan man jobba med sina drömmar i bild? Det kan ju vara ganska knepigt att försöka fånga en drömbild, med alla dess märkliga ingredienser och stämningar. Jag har då i alla fall aldrig lyckats, kanske för att jag försökt ge mig in på det med någon slags illustrativ ansats, och det funkar inte riktigt för mig. Som i den här drömmen med björnen som jag försökte återge på papper. Det gick åt skogen, rakt ut sagt.

Eftersom jag ändå har en önskan och en vilja om att arbeta med mina drömmar i bild så tänker jag att jag måste närma mig uppgiften från ett annat håll. Med inspiration av de drömtolkningskurser jag har gått hos Louise Minerva Li, drömtolkningssveriges Grand Old Lady, så tror jag mig nu vara något på spåret.

I morse satte jag mig därför med en av nattens drömmar och antecknade de nyckelscener och nyckelord som fastnat i mig. Det var en dröm som utspelade sig i Barcelona där jag umgicks med två konstnärer. De levde ur hand i mun och målade konstant, på allt de hade för händer, små lappar, skräp, allt. Det var egentligen inga märkvärdiga bilder, men de var otroligt fulla av liv, både de två konstnärerna och deras bilder.

Jag berättade för dem att jag upplevde, nu när jag var i Barcelona, att mitt liv hemma i Sverige var som att leva i en sådan där liten glasglob som snöar när man vänder på den. Och att när man är i den så inser man inte att man är just det, instängd och begränsad. Därefter trängde sig tre minkar in genom dörren. De var råa och hänsynslösa och jag fick jaga ut dem genom att bära en av dem i nackskinnet. Jag tappade också min midjeväska, den sån där man brukar förvara både pengar och identitetshandlingar i, samt halkade nerför en isig, våldsamt brant backe.

Ja, det där är några fragment av drömmen som jag tyckte var intressanta, så jag skrev ned dem i stolpform. Därefter associerade jag vidare varje nedskriven symbol i ett eller flera led. Jag slog också upp ”mink” i Solögas bok om djur. ”Där stod: Bejaka frihet på alla plan. Släpp dig fri från de begränsningar som håller dig fången. Din gåva är att känna frihet”)