top of page

Om SNÖ är frusna känslor


För drygt två veckor sedan började jag ägna mig åt att teckna och måla ett slags kluster av bubblor, i flera olika bilder och varianter. Efter några dagar började jag känna mig sjuk, blev illamående, fick svår huvudvärk och blev till slut sängliggande. Jag fattade inte vad jag hade drabbats av, mina symtom var diffusa (och många fler än jag skriver om här) och passade liksom inte in på något. Och så, vid ett tillfälle när jag satt och googlade för att försöka komma underfund med vad det var jag hade drabbats av, ramlade jag över en bild av ett virus. Det såg exakt likadant ut som de bubbelkluster jag suttit och gjort hela veckan. Nu tror jag förvisso inte att jag smittades av mina egna bilder, ha ha, men funderingar om man har mer information på det undermedvetna planet än vad man tror började kittla (igen).

Min nýfikenhet var väckt, så jag skickade iväg den ovanstående bilden till min lärare på Bildtolkningscentret, Irene Ståhl, och frågade efter hennes spontana reaktion. Eftersom hon den helgen hade en kurs med flera elever närvarande så lät hon de studera bilden utan att få någon information om den. Efter en stund sa de allihop att de upplevde att bilden gestaltade någon typ av sjukdom. Intressant, tycker jag :)

Apropå det här med det undermedvetna och symboler vi bär med oss, så drömde jag häromnatten att min plånbok kastades nerför ett stup vid en väg. Där fanns enorma massor av smutsig snö, flera meter djupa (typ som årets vinter i Sundsvall). En kompis sa till mig att jag var tvungen att hoppa över vägräcket och ta mig genom snömassorna om jag ville återfå min plånbok, men jag vägrade i sten. Jag var skräckslagen för snön, eller snarare för djupet i den. ”Det kan jag ju inte göra, jag drömmer ju varje natt om att drunkna i snömassor”, sa jag. Och det gör jag faktiskt. Inte varje natt, men en återkommande dröm är att jag sjunker så djupt ner i snön att jag inte kan ta mig upp och håller på att kvävas. De drömmarna hade jag för övrigt redan innan vintern kom.

Så vad skulle då det kunna betyda? Själv tänker jag att eftersom vatten brukar symbolisera känslor, så borde snö kunna symbolisera frusna känslor. Det vill säga känslor som jag satt på ”vänt” och inte orkat, eller vågat, reda ut och känna fullt ut. Att snön, det vill säga känslorna, dessutom är smutsig, gör ju inte saken bättre. Jag har en ganska stark aning, eller nej, inte bara en aning, jag vet faktiskt vad det hela handlar om. Och jag vet att jag inte varit så bra på att hantera det, men jag får väl försöka ändra på det nu då när mitt undermedvetna protesterar så starkt. Suck. Det handlar om en djup sorg och oro som jag också har försökt gestalta genom de här bilderna (sidan är än så länge på franska :)

Så, vad jag antar att jag vill ha sagt med allt det här är att både bilder vi skapar och drömmar vi drömmer kan ha väldigt mycket att berätta för oss, om vi är uppmärksamma! Dream on!

Ps!

Om du tycker att symboler och bildtolkning är intressant, kan du läsa mer här!

Eller spana in några andra bildtolkare i Sverige på den här sidan.

senaste inlägg

arkiv   

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest Social Icon
bottom of page