top of page

Det här med ÅNGEST

Det här med ångest är något som fascinerar mig. Speciellt den där typen av irrationell ångest, jag har själv lidit av den, som man inte vet var den kommer ifrån. Den liksom bara knackar på dörren, kliver in och våldgästar en ett par tre dagar.

Även om jag upplever att jag har lämnat den där jobbigaste ångestperioden bakom mig, så är jag fortfarande nyfiken på den. För vad handlar det egentligen om? Den borde ju fylla ett syfte, eller? På en webbsida om psykologi läser jag att ett visst mått av ångest är en del av livet och fyller en viktig funktion, eftersom det är den starkaste drivkraft vi har för förändring, vare sig det är faktorer i omgivningen eller hos oss själva som vi måste ta itu med. Ångesten har alltså till uppgift att tala om att något är fel och att man borde göra något åt det.

På en annan sida, som har en mer andlig inriktning, får jag en förklaring som till viss del överensstämmer med den kliniska, men som drar det hela mycket längre. Där står att ångesten är en del i vår utveckling och att dess uppgift är att smula sönder vårt ego för att vi ska bli mer levande. Det gör den genom att bryta upp porten till vårt undermedvetna och släppa ut demonerna – då kan de inte längre driva sitt spel på det undermedvetna planet och därmed hindra oss i våra liv.

Det handlar alltså om att släppa ut trollen i ljuset så att de spricker. Och gissa vad – då funkar det faktiskt väldigt bra att arbeta med bild.

I bildskapandet kliver oron fram, tar plats och visar upp sig både i färgval och symboler, även om man inte har planerat det. För även om du har tänkt att till exempel måla en vacker blomma en solig sommardag, så ska du se att mörkret smyger sig in i bilden om det är vad som rör sig i dig just då. Och det är bra. För när du låter det rinna ut över papperet istället för att hålla tillbaka det inom dig, så lättar trycket. Jag lovar. Det är en av de grejer som är så bra med bildskapande och art journaling. Det är hands on-terapi på hög nivå. Och vill man dyka ännu djupare ned i sina dilemman och jobba mer lösningsfokuserat kan man göra det med hjälp av bildtolkning, en terapifom där du jobbar med just färger och symboler för att komma åt dina låsningar och ljusskygga troll. När jag gjorde bilden i blogginlägget intill hade jag ingen tanke på att den skulle vara terapeutisk, jag var bara ute efter att göra en bild enligt en speciell teknik. Först i efterhand såg jag de tydliga avtrycken av det sinnestillstånd jag hade befunnit mig i. Det är coolt.

senaste inlägg

arkiv   

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest Social Icon
bottom of page