top of page

Build Me a WINDOW


Det är lätt att skaffa sig olika favoritmotiv som hänger kvar i några bilder innan man känner sig riktigt färdig med dem, det kan vara blommor, fåglar, hus eller liknande. Jag har haft perioder med alla de nämnda motiven och en del av dem är jag inte riktigt klar med än, känner jag. Hus till exempel, de är ju så otroligt användbara i en bild och kan symbolisera så mycket beroende på hur de ser ut och i vilket skick de befinner sig.

Den senaste tiden har jag dock haft en läggning åt tvättlinor och fönster, som i bilden ovan, där jag fått med bägge dessa symboler i samma bild. Så vad symboliserar de egentligen? Jag har i ärlighetens namn inte gjort någon djupare analys, men om jag gör en tolkning sådär lite på en höft så känner jag instinktivt att de faktiskt kan tolkas ganska så bokstavligt. Tvätt till exempel, det handlar ju om att avlägsna smuts, göra rent, ”tvätta sin smutsiga byk”, och tro på sjutton om det inte är en sådan fas jag varit i de senaste månaderna. Jag har tittat på mina olika beteenden på ett mer medvetet sätt och gammal ”skit”, men även djupt lagrad sorg, har kommit upp till ytan. Det är förstås sånt som måste tas om hand, eller rengöras om man så vill. Fönstret då? Ja, fönstret i sig erbjuder ju en vy utanför den plats man råkar befinna sig på. Något som ligger utanför, en friare tillvaro utan väggar och tak med allt vad det innebär. Min längtan efter förändring i vardagen, att förverkliga mina drömmar kan kopplas till det, liksom uppfattningen eller föreställningen om att det som ligger därute, utanför mig, är utom räckhåll. Fönstret kan alltså i mitt fall symbolisera både en längtan och en känsla av att sitta fast. Fast i det avseendet visar den här bilden på något helt annat – här befinner jag mig ju redan utanför och fönstret med den svartvita världen där inne är ingenting som jag känner att jag längtar tillbaka till. Kanske ska jag se det som en manifestation? Att jag nu faktiskt lyckats ta mig ut, även om jag fortfarande håller mig tätt intill det trygga huset, min bekvämlighetszon, medan jag ägnar mig åt min tvätt :) Så, vilka symboler återkommer i dina bilder och vad tror du att de kan stå för?

Är du intresserad av att gå en kurs i art journaling/mixed media i höst? Läs mer på den här sidan!

senaste inlägg

arkiv   

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest Social Icon
bottom of page