top of page

En PIPPI i håret


Alltså, det här med fåglar på huvudet – vad är grejen med det? Emellanåt dyker de upp i bilder jag gör, och jag är definitivt inte ensam om att sätta fåglar på folks huvuden. Jag har sett otaliga bilder och konstverk av både kända och okända konstnärer med samma idé, till och med på ett gammalt filmfoto från en Ingmar Bergman-film. När jag nu skulle lägga ut den här bilden kunde jag därför inte låta bli att börja fundera över fenomenet. För min del är det ingen direkt medveten symbolisk placering, men samtidigt anar jag att här borde finnas en stark symbolik, snudd på arketypisk, med tanke på hur vanligt motivet är.

Rent generellt, inom både bildtolkning och drömtolkning, kan en fågel symbolisera en andlig närvaro eller ny kunskap. Med sin förmåga att röra sig mellan himmel och jord ses den också som en budbärare. Om jag ska analysera, eller tolka, min egen bild, som jag döpt till Balancing the Power, så ser jag flera indikationer på att det också kan handla om ett seende. Titta till exempel på ett av de undre lagren – där skymtar ett gammalt syntest med bokstäver och siffror. Flickans blick är dessutom påfallande intensiv och fågeln verkar i sin tur hålla utkik efter något. ”Klotterbollarna” som liksom balanserar på varandra och flickans hopknäppta handställning kan antyda att något ska hanteras och hållas i, möjligen för att det inte ska gå överstyr eller för att jag ännu inte lärt mig behärska det till fullo.

De här olika tecknen ger mig en känsla av att bilden vill berätta om en öppning, kanske en nyförvärvad egenskap, en ny insikt eller en förmåga att se saker och ting ur ett nytt, högre perspektiv. Klädnaden som delvis tappat sitt mönster berättar samma sak – om en transformation, ett ömsande av skinn om man så vill. Kan det vara ett gammalt mönster som är på väg att ramla av eller blekna bort? Kopplar man dessutom ihop det med titeln på bilden finns en uppmaning att hantera den nya egenskapen/kunskapen klokt. Jag frågade min bildtolkningsmentor, Irene Ståhl på Bildtolkningscentret, vad hon fick för tankar när hon såg bilden. Även hon associerade till seende, visade det sig:

”Ögonen är ju väldigt öppna och framträdande och fågeln ser väldigt alert ut. Fågeln är en andlig symbol, jag tänker då att detta visar på ett stort öppnande vad gäller ditt andliga seende, vilket ju alltid påverkar hela seendet. Dina kläder, håller de på att "färgas in" med mönster från en annan kultur? Eller färgas av? Jag skulle tro att du får till dej ny eller gammal kunskap, hur man nu väljer att se det. Flickan ser ju ut om om hon skulle tillhöra en annan kultur, den på ön i havet med de tre pinjeträden/tallarna. De ser ut att växa rätt upp ur havet. Har det blivit en översvämning? Eller är det ditt inre känslohav som handlar om att tala från hjärtat? Det som hon tittar på, vad är det? Är det något som du behöver klara ut för att klänningen ska bli hel?” Ja, ungefär så här kan man bolla med frågeställningar när man tolkar en bild och dess symboler. Väldigt spännande tycker jag. Frågorna kan fungera som nycklar till reflektion och insyn i vad det är man går igenom just nu. I det här fallet kan jag säga att det stämmer väldigt bra – det har hänt en hel del med mig på senaste tiden som på olika sätt utmanat mitt sätt att se på saker och ting men som också faktiskt gett mig ny kunskap och större tillgång till vissa förmågor. Jag håller helt klart på att ömsa skinn ;)

Nyfiken på bildtolkning? Här kan du läsa mer om bildtolkning.

senaste inlägg

arkiv   

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest Social Icon
bottom of page